tiistai 8. syyskuuta 2009

Hyvä Väestöliitto!!

En voi muuta sanoa kuin että harmi, ettei tätä opusta ollut saatavilla noin vuosi sitten: Pullonpyörittäjän opas. Ensimmäistä kertaa näen imetykseen liittyvää tekstiä, jossa on muutakin sisältöä imetysvaikeuksien jo hulluuden partaalle ajamalle äidille kuin pelkkä "äidinmaito on parasta ruokaa". Imetyksen eduista on tietoa saatavilla vaikka kuinka paljon, mutta se tieto ei millään tavalla helpota silloin, kun imetyksen kanssa on ongelmia. Päinvastoin ahdistus vaan lisääntyy, kun joka paikasta saa lukea, kuinka imetys on hyväksi koko maailmankaikkeudelle, mutta itse ei siihen kykene täysimääräisesti tai ollenkaan. Ei imetyksen eduista kertominen ole imetysohjausta.

Ilmeisesti oma imetyskamppailuni on jättänyt jonkinmoisen arven meikäläiseen, kun herahti kyyneleet silmiin, kun aloin lukea tota opusta. Niin selväjärkiseltä ja syyllistämättömältä se kuulosti. Voi kun olisin saanut tuon lukea aikanani.

Suosittelen lämpimästi kaikille odottajille etukäteistietoiskuksi ja imetysongelmaisille tähän päivään. Ja jopa vielä enemmän suosittelen heille, joille imetys on ollut helppo juttu ja joilla ei ole mitään hajua, minkälaista on, kun "epäonnistuu". Jospa he lukisivat tuon vihkosen ja kenties sen jälkeen valitsisivat sanansa tarkemmin, ennen kuin alkavat jaella tökeröitä ja syyllistäviä "ohjeitaan" muille. (Ja kyllä kyllä, toki täysimetysonnistujissa on myös heitä, jotka osaavat asettua toisen asemaan ja valita sanansa fiksusti.)

PS. Aivan tolkuttoman pitkä bloggausväli! Saima on jo pitkä (kalju) roikale, ja vaikka mistä on jäänyt kirjottamatta. Ehkä jossain välissä saan itseni takaisin tänne näppäimistölle, kun elämä rauhoittuu. Ehkä siis jo noin 18 vuoden päästä, hehe.

6 kommenttia:

nana kirjoitti...

En voi muuta sanoa, kuin että olen täysin samaa mieltä. Tätä opusta olisi todella tarvittu muutama kuukausi sitten. Ei paljon lohduttanut imetysohjeistukset, että "kyllä se siitä korjaantuu, kun imetät vaan tarpeeksi". Hyvä kuitenkin että tällainen on saatu aikaan.

Tiina kirjoitti...

Hei, kivaa kun täälläkin blogissa on elämää. Toivottavasti kirjottelet lähiaikoina enemmän kuulumisia :)

t. Tiina ent. Tiittis

Marjaana kirjoitti...

Heippa :). Mukava, että kerkesit vähän itsestäsi ilmoittamaan. Aina välillä käy mielessä, että mitäköhän teidän suuntaan kuuluu.

maija kirjoitti...

Kirjoita vastakin! :) Miina-serkku ohjasi minut lukemaan tätä, ja olenkin sitä odotusaikana tehnyt useaan kertaan, aina palannut katsomaan että jaa, mitäs pullassa sanottiin näillä viikoilla. Nyt on oma synnytys ihan korvilla, ja on hauska kuulla vähän kuulumisia vauva-ajasta!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana lukea tätä tekstiä ja kiitoksia. Tuossahan on yhtenä tärkeänä toimijana ollut Imetyksen Tuen kokema voimattomuus kun oikeaa tietoa pulloruokinnasta ei ole ollut tarjolla.

On olemassa niin monia syitä miksi imetys ei onnistu ja suomessa pääasialliset syyt on imetystietouden ja taitouden puute ammattilaisilla sekä tuen puute synnyttäjille. Syyllistäjiä tuntuu erityisesti netissä hilluvan purkamassa omaa pahaaoloaan keskusteluihin. Ihan totta on tuo ettei neuvoksi riitä "imetä vaan kyllä se siitä". Imetys ei ole automaattinen toiminto sen paremmin kuin synnytyskään: useimpia autetaan synnytyksessä oikeitten asentojen löytämiseen. Samoin tulisi imettäjää opastaa löytämään ne asennot joissa vauvan ja tissin yhteispeli toimii. Maidontuotanto vaatii muutakin kuin äidin hormoonit: myös lapselta vaaditaan oikeaa imuotetta.

Jos jokun pitäisi syyllistyä imetysasioissa niin se on kyllä terveydenhuolto joka edelleen jakaa vastasynnyttäneille niin luokattoman huonoa tietoa joka ei perustu lääketieteelliseen näyttöön vaan mutuun. Oikeasti suurimmalla osalla äideistä imetyspettymys syntyy nimenomaan siitä, että noudatetaan neuvolan ohjeita luullen niiden tulevan ammattitaitoiselta henkilökunnalta. Todellisuudessa suurellakaan osalla neuvolaterveydenhoitajista ei ole edes parin tunnin perehdytystä kovempaa tietotaitoa imetyksen suhteen. Ei siis ihme jos neuvoissakin vilahtelee ties mitkä myytit.

Maria kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

Blog Widget by LinkWithin