torstai 14. toukokuuta 2009

Tuttipulloista ja niiden materiaaleista

Joskus aikoinani kirjoitin rintapumppu- ja tuttipullohankinnoista. Meillä on siis Avent isis -rintapumppu sekä yhteensopivia Avent-tuttipulloja. Päädyin näihin Avent-pulloihin pienen benchmarkkauksen perusteella, elikkä siis muutama kaveri näitä suositteli. Perusteluna oli tuttiosan muotoilu eli että pullosta imeminen muistuttaa mahdollisimman paljon tissistä imemistä. Silikoninen tuttiosa on symmetrinen pyöreä eikä litteä, kuten monet muut pullotutit. Meillä pullot ovat ainakin toimineet, koska Saima on vedellyt ihan yhtä mielissään sekä pullosta että tissistä. Saima tosin edelleen juo vain 1- tai 2-reikäisistä tuteista, vaikka Aventin suositus on, että 3 kk iässä siirrytään 3-reikäiseen tuttiin. Oma maalaisjärkeni kuitenkin sanoi, että mitä järkeä tehdä pullosta imemistä yhtään helpommaksi, koska silloinhan kaiketi kasvaa riski, että pullo alkaa maistua paremmin kuin tissi, koska pullosta saa silloin maitoa helpommin. Eli tyttö nyhtää harvat pullomaitokertansa edelleen tosi hidasvirtauksellisista pullotuteista.

Mutta niistä materiaaleista siis. Napa-blogissa tuli ilmi seikka, että jossain lastentarvikekaupassa oli sanottu, että Aventin käyttämä muovi on jotenkin vaarallista. Kyse lienee BPA:sta, jonka olemassaolosta meikäläinen ei ollut koskaan aiemmin kuullut mitään! Amerikassa asuva ystäväni sanoi, että Kanadassa ja USAssa siitä vouhkataan jo kaikkialla. Täällä Euroopassa ei näemmä vielä juuri yhtään. Noh, lähdin tätä asiaa vähän googlailemaan ja Aventin sivuilta löytyi linkki koskien Aventin pulloja: Käyttämämme materiaalit. Kemikaalicocktail-blogista löysin useammankin tekstin koskien BPA:ta:
Lasinen tuttipullo ehkä terveysteko
Muovista asiaa - ja kemikaalia
Bisfenoli A ja ftalaatit - eat this!

Lisäksi vielä WWF:n factsheet.

Bebesin sivuilla annetaan vielä ohjeita, kuinka välttää BPA:ta:
- Käytä lasipulloja tai polypropyleenipulloja, joissa on kierrätyssymboli numero 5 tai kirjaimet PP. (Myös astiat, joissa on kierrätysnumerot 1, 2 ja 4 ovat turvallisia käyttää)
- Vältä käyttämästä polykarbonaatista valmistettuja pulloja ja astioita. Polykarbonaatista valmistetut tuotteet ovat kovaa kiiltävää ja kirkasta tai sävytettyä muovia, joissa on yleensä kierrätyssymboli numero 7 tai kirjaimet PC.
- Jos käytät polykarbonaatti pulloja, älä käytä voimakkaita pesuaineita tai pese pulloja astianpesukoneessa. Puhdista ne käsin pesemällä lämpimässä vedessä. Kovalla harjalla voimakkaasti harjaaminen saattaa aiheuttaa muoviin naarmuja, joka lisää kemikaalien liukenemista.
- Vältä lämmittämästä ruokia ja juomia polykarbonaattiastioissa, sillä Bisfenoli A liukenee nopeammin korkeissa lämpötiloissa.. Käytä mieluummin lasisia tai keraamisia astioita.
- Lämmitä tuttipullot vesihauteessa. Älä lämmitä pulloja kiehuvassa vedessä tai mikrossa, sillä se saattaa lämmittää nesteen epätasaisesti sekä muovista saattaa liueta kemikaaleja.
- Poista käytöstä vanhat, kolhiintuneet tai naarmiintuneet tuttipullot. Pullojen kierrätystä seuraavalle lapselle ei suositella.
- Vähennä säilykeruokien käyttöä, sillä säilyketölkkien sisäpinnoitteessa on bisfenoli A:ta
- Käytä silikonitutteja. Poista käytöstä tutit, jotka ovat värjääntyneet, ohentuneet, tahmeat tai rikkinäiset.
- Tuttipullot, tutit, rintakumit, rintapumpun osat ja säilytysastiat tulisi steriloida keittämällä ennen ensimmäistä käyttöä. Tämän jälkeen puhdistukseksi riittää pesu lämpimällä vedellä tai astianpesukoneen yläosassa. Vältä steriloimista mikroaaltouunissa tai liiallista keittämistä, sillä ne edistävät muovin haurastumista.
- Jos käytät (urheilu)juomapulloa, valitse lasinen tai ruostumattomasta teräksestä (stainless steel) valmistettu pullo. Tämä on erityisen tärkeää lasten ja raskaana olevien kohdalla.


Että näin. Jokainen voi nyt vetää omat johtopäätöksensä. Itse luotan pitkälti suomalaiseen "systeemiin", jonka uskon ainakin suurimmalta osin karsivan kaupoista haitalliset tuotteet. Toisaalta omat vaistoni ovat koko ajan olleet sitä mieltä, että pulloja ei laiteta mikroon eikä tiskikoneeseen. Ehkäpä nyt lopetan kovien pullojen steriloinnin kiehuvassa vedessä, kun Saimakaan ei ole enää mikään pikku vauva. Rintakumit ja tutit taidan silti vielä keittää vaikka kerran viikossa. Ja pesuna käsinpesu tiskiaineella kuten tähänkin asti. Ilokseni muuten huomasin, että osa pulloistamme on Aventin oranssiin vivahtavia pulloja, joissa ei ole BPA:ta laisinkaan.

Millaisia ajatuksia tämä muovihomma teissä herättää?

4 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

No ei kauheen mukavia ajatuksia herätä. Jos raskausaikana välttää homejuustoa (ah, iänikuinen homejuustokeskustelu! - en yritä sitä tässä herätellä, hah), niin kyllä mua ainakin myrkyt enemmän pelottaa kuin juustot.

Hyvä kun joku jaksaa kaivella vähän syvemmältäkin, mulla tosiaan se "tieto" perustui ainoastaan kuulopuheisiin. Jos ja kun meille jotain pulloja hommataan, niin taidan tsekata nuo merkinnät.

Nasu kirjoitti...

Musta tuntuu, että tämä maailma on niin vaaroja pullollaan (pun not intended :), että hulluksi tulee jos kaikkia yrittää välttää. Meillä on muutamia Aventin pulloja, rintapumppu, tutit, maidonkeräysastiat jne. ja aion kyllä niitä käyttää vastaisuudessakin - siitä huolimatta, että niitä olen mikrossa steriloinut. Meillä toisaalta vauva saa pullosta maitoa aika harvoin, sillä tissit ovat melkein aina kotona vauvan luona.

Toki seuraavia pulloja hankkiessani aion minäkin vilkuilla merkintöjä vähän tarkemmin.

-J- kirjoitti...

Itse myös kauhistuin noista muoviasioista ja silloin heitin kaikki kovamuoviset pullot roskiin. Esikoisella niitä jonkun verran ehdin käyttää. Lasiset pullot olisivat ehkä hyviä mikäli olisivat vähän kestävämpiä. Ne lämpiävätkin vesihauteessa nopeasti. Lasipullothan on otettu uudelleentuotantoon esim Usassa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän Sophie the Giraffe tuttipulloa,sillä siinä ei ole bifenoli A:ta.

Blog Widget by LinkWithin