perjantai 6. helmikuuta 2009

Vaippapolitiikkaa

Vaikka on tarkoitus vielä kirjoittaa imetyksestä ja henkisestä toipumisesta ja parisuhteesta ja vaikka mistä, hyökkään nyt vaippa-asioitten kimppuun.

Saima on nyt lähes 12-viikkoinen ja käyttää pääasiassa kestovaippoja. Yöllä on kertakäyttövaippa ja samoin, jos lähdetään kyläilemään tai neuvolaan (en ole nimittäin kiinnostunut kantamaan kassissa likaisia vaippoja paikasta toiseen). Eli tällasia "sekakäyttäjiä" ollaan. Mutta normipäivinä kuluu siis ainoastaan yksi kertakäyttövaippa eli se yövaippa, mistä olen varsin onnellinen, koska onhan tämä aika kouriintuntuva ja silminnähtävä tapa vähentää jätevuorta.

Vaikka koitankin olla jonkinlainen viherpiiperö elintapojeni suhteen, on pakko myöntää, että olin hieman ennakkoluuloinen kestovaippojen suhteen. Toiset sanoivat, että kuka hullu lisää omaa taakkaansa kestoilemalla, ja toiset taas, että ei niistä mitään lisätyötä synny. (Ensin mainitut yleensä eivät tosin olleet edes kokeilleet!) Koska itse olen kovin tyytyväinen kestoiluun, ajattelin nyt valottaa, että miten se käytännössä meillä toimii.

Meillä on käytössä sekä äitiyspakkauksessa olleita vaippoja että taskuvaippoja:
10 x Imse Vimse Flanellette -sisävaippa (4 kpl ä-pakkauksessa)
4 x Imse Vimse Soft -kuorivaippa koko newborn 3-6 kg (1 kpl ä-pakkauksessa)
3 x Fuzzi Bunz -taskuvaippa koko small (3-8 kg) + imuja
3 x Myllymuksut-taskuvaippa koko S-M (5-10 kg) + imuja

Nuo Myllymuksujen vaipat ovat vielä vähän liian isoja, mutta Imse Vimset ja Fuzzi Bunzit aktiivikäytössä.

Ideahan koko hommassa on, että vaipassa joku osa imee kosteutta ja joku toinen osa estää sen leviämisen vaatteisiin. Noissa Imse Vimseissä sisävaippa on siis se imevä osa ja kuorivaippa se leviämistä estävä osa. Taskuvaippa taas näyttää ihan normaalilta vaipalta, mutta siinä on tasku, jonne jokin imevä osa (="imu") sujautetaan. Kun imevä ja eristävä osa on erillisiä (Imse Vimse), voi sitä eristävää kuoriosaa käyttää monta kertaa, eli vain kastunut sisävaippa laitetaan pyykkiin. Taskuvaippa menee aina kokonaisuudessaan pyykkiin joka vaihdon jälkeen.

Kun vaippa on kahdessa osassa (sisävaippa + kuorivaippa), vaatii se hitusen sorminäppäryyttä. Taskuvaipan taas voi "ladata valmiiksi" eli tunkea taskuihin imut jo valmiiksi sisään, jolloin vaipanvaihto sujuu tismalleen samalla tavalla kuin kertakäyttövaipankin vaihto. Taskuvaipan laittaminen vauvalle on siis aivan yhtä helppoa tai vaikeaa kuin kertakäyttövaipankin laitto.

Itse olisin kaivannut kuvallisen ohjeen ä-pakkaukseen, että kuinka niitä sisä- ja kuorivaippoja käytetään. Tässäpä tyylinäyte siitä, miten ne meillä laitetaan:
En tiedä, kuuluuko sisävaipan pää sulloa tohon kuorivaipan taskuun, mutta ainakin mun mielestä se helpottaa vaipan laittamista. Tuo sisävaipan lipare on ilmeisesti sitä varten, että sen alle voi tarvittaessa sujauttaa jotain lisäimua, jos haluaa. Toistaiseksi ei olla sujautettu mitään, koska sisävaipan imuteho on riittänyt hyvin.

Se "imu" voi siis olla käytännössä ihan mitä tahansa imevää juttua esim. flanellia, mikrokuitua, hamppua tai froteeta. Esim. tällasia. Ja itte niitä voi tietysti ommella vaikka vanhoista pyyhkeistä.

Vaipat pestään meillä pyyheliinojen kanssa samassa koneessa 60 asteessa joka toinen tai kolmas päivä (jotta tulee täysi koneellinen). Vaipat voisi varmaan pestä muidenkin pyykkien kanssa yhdessä, mutta koska pyyhepyykkiäkin tulee, niin olen pitänyt "alapääpyykin" samassa. Tosin siis myös meidän pyyhkeet menee samaan. Likaiset vaipat laitetaan tyhjän ämpärin reunalle kuivumaan, ja siitä ne sitten noukitaan pesukoneeseen.Pissavaipoille en tee yhtikäs mitään mutta kakkavaipoista huuhtelen lavuaarissa kakan pois. Vauvan pissa ainakin tässä maidonjuontivaiheessa on niin vetistä, että se ei haise juuri miltään. Kakka toki haisee, mutta kun vaippa on huuhdeltu, jää siihen kakasta muistoksi vain keltavihreä sävy. Vaikka meidän vessassa on siis koko ajan ämpäri, jonka reunoilla roikkuu likaisia vaippoja, ei siellä mun mielestä mitenkään erityisesti haise. Olen kysellyt vierailta, ja hekään eivät ainakaan ole tunnustaneet, että haisisi.

Oleellista vaippojen pesemissä on, että ei käytetä huuhteluaineita eikä valkaisuaineita. Ja saippuaa saisi pesuaineessa olla korkeintaan 5 %. Lisätietoa vaippojen huoltamisesta ja pesusta täällä. Kestovaippainfon sivuilla on myös pesuainetietokanta. Meillä pesuaineena käytetään Minirisk Coloria. Miniriskin valitsin siksi, että se on meidän kaupasta myytävistä hajusteettomista pesuaineista ainoa, jolla on joutsenmerkki.

Yhden jännän jutun olen huomannut:
Kun yöllä ja reissuissa käytetään Pampersin kertiksiä, niin niissä haisee pienikin määrä pissaa aina TODELLA voimakkaasti. Pissainen kestovaippa taas haisee käytännössä vain märältä kankaalta. Eli laitetaanko kertiksiin ihan tahallisesti jotain kemikaalia, jotta haju olisi pahempi ja näin ollen vaippa vaihdettaisiin useammin eli vaippoja myytäisiin enemmän???

Saima rupesi käyttämään kestovaippoja muistaakseni noin 6-viikkoisena. Sitä ennen Imse Vimset olivat liian isoja (tytön jalat jäivät sammakkoasentoon). Kestovaippailusta on tietysti siinä mielessä vaivaa, että pitää pestä pyykkiä viikossa pari-kolme konetta enemmän. Mutta toisaalta vaipparoskista (meillä on Brabantian tiiviskantinen roskis, josta eivät hajut leviä) tarvii tyhjentää tosi harvoin eikä vaippoja tarvi raahata kaupasta kuin kerran tai pari kuussa. Eli kertisten kanssa juostaan tyhjentämässä roskista ja kannetaan vaippoja kaupasta kotiin, ja kestojen kanssa taas juostaan pyykkikoneella. Pyykkikone on kuitenkin lähempänä kuin kauppa tai taloyhtiön roskis, joten mun mielestä vähemmän vaivaa tulee kestoista. Ja mikä kivointa, vaipat ei koskaan lopu kesken! :)

Kaikenlainen fanatismi on musta vähän epäilyttävää, mutta mun mielestä kannattaa kuitenkin pääasiassa tehdä kestäviä valintoja. Ja vaikka korvaisi vain yhden vaipan päivässä kestovaipalla, on se silti jo 365 vaippaa vähemmän vuodessa. Onhan sekin jo melkoinen kasa.

EDIT: Ne äitiyspakkauksen flanelliset Imse Vimse -sisävaipat kannattaa pestä koneessa pari kertaa ennen käyttöä, niin niitten imuteho paranee. Eli jos ekalla käyttökerralla tuntuu, että ne ei ime, niin se johtuu pesujen vähyydestä.

8 kommenttia:

Tiitu kirjoitti...

Onpa kiva, kun joku jaksaa kirjoittaa perusteellisen postauksen kestoilukokemuksistaan, kiitos siitä! Mullakin on ollut suunnitteilla ainakin puoli vuotta, mutta vieläkin on tekemättä...

Ja ihan samaa mieltä, kertsit haisee ihan kamalan pahoille, kun on kestoihin tottunut. Enkä ymmärrä sitä, miten niin monet jaksavat juosta kaupan ja roskiksen väliä kertsien kanssa, minen ainakaan jaksaisi.

Yökestoilukaan ei ole mitään salatiedettä, jos sitä haluaisitte joskus kokeilla. Riittävästi vaan imuja. Meillä yökäytössä kuorina ykkösiksi on osoittautuneet villahousut: pitävät ihan superhyvin. Kodin ulkopuolellakin kestoilu on ihan vaivatonta, jos hankkii PUL-kankaasta tehdyn vaippapussin. Siinä kulkevat likaiset vaipat siististi missä tahansa laukussa. Lomamatkalla kestoilu vaatii jo vähän harrastuneisuutta, muttei sekään mahdotonta ole.

milla-emeliina kirjoitti...

Kiitos realistisen kannustavasta tekstistä :) Välillä tosta hommasta yritetään tehdä vähän liian monimutkaista. Ihan kauhean kiva huomata ajattelevansa, että kyllä mäkin pystyn sitten joskus.

hukkajukka kirjoitti...

Meillä harsot - jotka ennen pitkää vaativat sisäänsä runsaasti lisäimuja - vaihdettiin alusta lähtien heti kastuttuaan, myös öisin (sen voi tehdä lähes lasta herättämättä ja toisaalta jos lapsi herää muutenkin hätään/kosteuteen niin...). Näin myös imujen tarve oli vähäisempi, ja uskon sen olleen myös avuksi vaipattomuushommassa - siis lapselle sen tajuamisessa, että vaippa ei ole vessa. Toki siitä on seurannut aika paljon pyykkiä, mutta uskon sen silti kannattaneen.

Likaisten vaippojen säilytyksessä oli erilaisia kokeiluja. Kannellinen ämpäri on kätevä, paitsi että kun vaippoja tuli ja tuli, se oli vähän pieni eikä kantta jaksanut aina laittaa. On kokeiltu vesi- ja etikkaliemiä, mutta lopulta parhaaksi on osoittautunut käytäntö, että vaipat huuhdellaan hyvin (heti tai ainakin samana päivänä) ja sitten vaan nakataan ämpäriin. Alkuajoilta tutut tujut pissanhajut hävisivät, vaikka vaipat olisivat viikon vanhoja. Tosin kakkavaippoja ei enää tuona aikana ollut joukossa (en muista, ehkä nelikuisesta eteenpäin tms.).

Pea kirjoitti...

Edellisiä komppaan, eli kiitos selkeästä ja tarpeellisesta postauksesta! Tämä selvensi jo monta asiaa joita olen miettinyt ja yrittänyt löytää vastauksiakin.
Jatka samaa rataa:)

Aliisa kirjoitti...

Kiva kuulla, että postauksista on joillekin hyötyä.

Siitä päivän ainoasta kertiksestä olis tietty kiva päästä eroon, mutta Saima on nyt muutaman viikon ajan vedellyt 7-8-tuntisia öitä, joten en usko, että uskallan riskeerata näin pitkää yhtenäistä unta kokeilemalla yökestoilua.

Hanna kirjoitti...

Tosi hyvä postaus. Meijän Reino on nyt kuukauden vanha ja kerran oon kokeillut harso-villahousu -yhdistelmää, mutta se tuntui vielä suhteettoman suurelta pikkumiehen päällä. Täytyypä seuraavaks testata ne äippäpakkauksen imsevimset. Toiveena ois siirtyä sekakäyttäjiks pikkuhiljaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä selostus lyhyestä kestohistoriasta! Minäkin siirryin sekakäyttäjäksi, lähinnä pakon edessä. Totesin, ettei pienokaisen peppu kestä kertiksiä. Aloin saman tien käyttää äitiyspakkauksen kestoja ja lisäksi harsoja. Ihan viime päivinä kokeilin Ruskovillan kuorivaippaa. Nyt suurin osa vaipoista on kestovaippoja. Öisin on ollut pääasiassa kertiksiä. En tiedä miksi, sillä kestovaipallakin on mennyt ihan yhtä hyvin. Olen itsekin yllättynyt, kuinka käteviä kestovaipat ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Miten kestovaippailunne on sujunut? Mitä täydennyksiä olet hankkinut jas miten toimit kaupungilla/kylässä? Kiitos, jos viitsit päivittää tätä! Olisi kiva lukea lisää kestoilustasi.

Blog Widget by LinkWithin