tiistai 11. marraskuuta 2008

Raskauden vitsauksista

RV 38+6

Tuli yhden raskaana olevan kaverin kanssa puhetta näistä erinäisistä vitsauksista, joten listailen omia kokemuksiani nyt tähän:

PAHOINVOINTI
Kaikki alkoi tästä. Yrjö lensi aamusta iltaan, ja saikkuakin piti hakea. Onneksi akupunktiorannekkeet auttoivat. En jaksa kirjottaa tästä enempää, kun sillon keväällä tuli avauduttua niin monesti.

UMMETUS
Ummetus tuli mukaan kuvioihin aika nopeasti. Ennen raskautta saattoi kakkahätää vähän pidätelläkin, jos vaikka ei halunnut mennä johonkin julkiseen vessaan ähisemään vaan halusi hoitaa hommat kotona. Raskauden aikana pidättämistä ei voi suositella missään tilanteessa, ei siis missään, koska tuloksena on otsasuonet räjäyttävä työstösessio.

VIRTSANKARKAILU
Ja tämäkin oli uusi tuttavuus. Heti, kun mahaa alkoi vähän olla, sai ruveta ihan tosissaan keskittymään siihen, että aivastus tai nauraminen ei aiheuttanut lirahdusta.

VÄSYMYS
Mitään aivan infernaalista väsymystä en missään vaiheessa ole kokenut. Tai no ehkä silloin, kun olin saikulla muutenkin sen oksurallin takia. Kai nyt ketä tahansa alkaa väsyttää, jos ei esim. syö viikkoon. Mulla meni pahoinvointi ja väsymys kaiketi vähän sekasin, joten en muista olleeni missään vaiheessa pelkästään väsynyt. Ei siis mitään työpaikallenukahtamisepisodeja tai vastaavia, joista olen kavereilta kuullut.

HENGENAHDISTUS
Verimäärän lisääntyminen aiheutti alussa melkoista hengenahdistusta. Tai mun kohdalla kyse oli siis lähinnä siitä, että kun on rasitusastma, niin yllättäen normaali kävelykin oli "rasitusta", kun piti pumpata suurempaa verimäärää. Puoleen väliin raskautta jouduinkin vetämään astmalääkkeitä paljon normaalia enemmän. Loppua kohti oon voinut palata normaaliin annostukseen.

NÄRÄSTYS
Närästys on siis ihan kamalaa. Mulla ei aiemmin ollut hajuakaan, mitä närästys tarkoittaa, mutta nyt kyllä on. Aluksi närästykseen tepsi runsas maidon juominen. Sitten piti siirtyä kovempiin aineisiin, ja nyt menee noin 8 Rensua (eli Rennietä) päivässä. Niitten maksimiannostus on pakkauksen mukaan 12 kpl/päivä, mitä en onneksi oo joutunut kertaakaan ottamaan. Käytännössä kaikki syöminen ja juominen aiheuttaa närästystä. Ja nukkumaan on ihan turha kuvitella menevänsä ilman, että ennen hampaittenpesua ottaa yhden tai kaksi Rensua. Jos joskus unohtuu, niin viimeistään tunnin päästä havahtuu aivan kamalaan ruokatorvenpolttoon.

SUONIKOHJUT
Tätä oiretta mulla ei oo ollu itse asiassa ollenkaan. Mulla lienee jonkinlainen alttius suonikohjuihin sukurasitteena, ja itse asiassa toisessa jalassa onkin yksi pieni alku. Mutta se alku on tullut jo vuosia sitten. Ja jo vuosia oon aktiivisesti välttänyt istumasta jalka polven yli, koska se päälimmäinen jalka on silloin kohju-uhassa. Mutta en oo ainakaan huomannut nyt raskauden aikana mitään lisäkohjuja.

TURVOTUS
Piti ihan äitiyskortista tarkistaa, että ekan kerran oli turvotusta ilmassa vasta raskausviikolla 33+X. Silloin tuntui ekan kerran, että sormukset alkavat tykyttää sormissa, joten lopetin niitten käytön. Nyt reilut 5 viikkoa myöhemmin voin sanoa, että sormet on kuin nakit ja jalkapöytä sen verran turpea, että vain lenkkarit ja tosi löysät mokkasiinikengät menee jalkaan. Naamassakin on viime viikkoina alkanut turvotus näkyä, mutta ei onneksi ihan kauheesti.

LIITOSKIVUT
Kenkien ahtaus saattaa liittyä osittain myös siihen, että kaikki mahdoliset nivelet ja nikamat löystyvät. Jalka saattaa olla siis vähän levinnyt myös siksi. Nyt muutamana viime viikkona liitoskivut on ruvenneet ihan todella tuntumaan. Käytännössä siis, jos ottaa vahingossa liian pitkän askeleen, tuntuu, että haarovälissä jalat irtoaa paikoiltaan. Välillä koko lantio on ihan tulessa, ja tuntuu siltä, että olis tehnyt jotain todella omituisia jumppaliikkeitä ja tosi väärin ja tosi paljon. Ja takaisin jalkoihin, nimittäin ilmeisesti tosiaan myös jalkapohjan luut ja nivelet on jotenkin tosi paljon löystyneet, koska mun jalkapohjat on suorastaan sika-arat. Pahinta ovat öiset vessareissut, kun jalkapohjiin sattuu niin, että ei meinaa pystyä voihkimatta hipsimään vessaan. Ihanku jalkapohjia olis läimitty edellinen tunti vähintään pesäpallomailalla. Välillä itse asiassa myös kämmenet on samalla tavalla kipeät.
Noh, toivon mukaan liitokset sitten joustaa, kun ipanan pää pitäis tunkea sieltä ulos.

PERÄPUKAMAT
Vaikka tajusin ummetusuhan jo aikaisin ja oon sitä aktiivisesti pyrkinyt välttämään enkä siten ookaan siitä paljoa joutunut kärsimään, oon silti näemmä onnistunut kasvattamaan jonkinlaisia peräpukamia. Niitä rupes mun mielestä tulemaan vasta viikoilla 30+jotain. Ilmeisesti niitä alkaa tulla lopussa jo ihan siksikin, että lisäpallo painaa koko ajan alaspäin ja aiheuttaa painetta tonne peräpäähän. Eilen vilkasin peilillä jalkoväliin ja suorastaan vähän kauhistuin. Siellä on sellasta ihmeelistä kurttua ja röpelöä vaikka kuinka paljon. Ja mikä omituisinta: Koko alapää (sekä etu- että takapuoli) on vaihtanut väriä! Koko alaosasto on nyt ihmeellisen tumma ja sinertävä. Johtuneeko tuokin sitten siitä, että maha painaa verta jalkoväliin. Mene, tiedä. Omituinen näky siellä kuitenkin oli.
Monet kaverit on sanoneet, että pukamat katoaa jotenkin itsestään synnytyksen jälkeen. Tosin joiltakin niitä on myös pitänyt leikata. Nämä omat ei onneksi oo mitenkään kipeät tai muuten haittaavat, mutta ehkä jonkin verran epäesteettiset...

RIPULI
Kun aluksi sai pelätä ummetusta, nyt ollaan toisessa äärilaidassa. Tohdin toivoa, että kyseessä on jonkinlainen autotyhjennys, joka ennustaisi synnytyksen olevan kohta käsillä.

UNIVAIKEUDET
Ja nukkuminenhan on siis ihan hanurista! En oo koskaan aiemmin kärsinyt minkään sortin univaikeuksista, niin nyt sitten laukataan parin tunnin välein pissalla tai herätään supistuksiin tai potkuihin tai puutumiseen... Luulin, että se unettomuus vaivaa vasta sitten, kun ipana on maailmassa. Mutta kaiketi luonto opettaa jo vähän etukäteen. :)


No niin, tulikohan varmasti jokainen ruumiinaukko ja -toiminto nyt käsiteltyä. :) Mites teillä muilla?

3 kommenttia:

Elinainen kirjoitti...

Mahtavaa... :D Tietää mitä on tulossa!! heh.

Mut ai siitä verimäärän lisääntymisestä johtuu se että sellainen ylämäki joka ennen meni heittäen pyörällä ylös saa nyt puuskuttamaan jo puolivälissä mäkeä? vai onko mun kunto vaan heikentyny niin paljon... :D

Täälläkin on närästys havaittu... mut mä oon aina luullut että se tulisi myöhemmin kuin jo rv 14... noh. Renniet odottaa kaapissa. :)

Mukavaa loppuodotusta!

papumum kirjoitti...

Niistä pukamista...kannattaa tosiaan koitta hoitaa ne mahdollisimman hyvään kuntoon rasvalla tai niillä puikoilla ennen synnytystä. Voin kokemuksesta kertoa, että ensimmäinen vessareissu pukamaperällä oli synnytyksen jälkeen aivan kauhea.

Anniina kirjoitti...

Tämä oli ihan mahtava kirjoitus! :D Hihitin näitä ihan ääneen, ja allekirjoitan jo nyt jotain juttuja.

Tuohon hengästymiseen ja puuskutukseen oli kiva saada selitys, se on alkanut itseäkin kummastuttaa. Välillä olen naureskellutkin sitä kun ihan tässä kotosalla ala- ja yläkerrassa ravaaminen pistää läähättämään :D

Mä olen välttynyt vielä närästykseltä (koputtaa puuta), mutta saas nähdä vieläkö se iskee.

Onnellisia viimeisiä hetkiä yhtenä kappaleena, käyn täällä päivittäin kurkkimassa että joko jo! :D

Blog Widget by LinkWithin