lauantai 13. syyskuuta 2008

Istukkaveren luovutus + vauvapakkaus

RV 30+3

Pärähti tänään mieleen se istukkaveren luovuttaminen, joten surffailin vähän. Elikkä siis Veripalvelu kerää sitä, tietoa täällä. Ja täällä taas sanotaan, että sitä kerätään ainoastaan Naistenklinikalla ja Kättärillä ja vain arkipäivisin. Noh, norppa siis syntyy kyllä Naikkarilla, mutta toivotaan, että arkipäivänä, niin saadaan annettua hyvään käyttöön se istukkaveri.

"Voit ilmoittaa sairaalan henkilökunnalle synnyttämään tullessasi, että olet halukas luovuttamaan istukkaverta. Etukäteen voi ilmoittautumislomakkeen jättää myös luovutussairaalan äitiyspoliklinikkakäynnin yhteydessä."

Suurin haaste lienee nyt se, että näillä jo sulamisprosessin aloittamilla aivoilla pitäis muistaa ilmottaa, että haluaa sitä sitten luovuttaa. No täytyy vaan koittaa muistaa.

***

Hei ja ai niin, se vauvapakkaus tuli siis eilen perjantaina! Mies rupes saman tien kaivelemaan sitä ihan tohkeissaan. :) Itte muistin sisällön jo ulkoa, kun olin sitä niin tarkkaan tiiraillut Kelan sivuilta. Aika paljon siellä on kyllä tavaraa ja luonnollisesti varsin käyttökelpoista. Mutta edelleen oon värityksistä ja nimityksistä samaa mieltä kuin ennenkin.

On aateltu, että pyöriäinen pistetään aluksi nukkumaan siihen pahviboksiin, joka laitetaan pinnasänkyyn. Pinnasänky on niin sairaan iso, että saa raukka siellä vielä jonkun torikauhun. Mutta siihen lootaan tarttee kyllä ommella joku kankainen vuoraus, ettei näytä ihan siltä, että se olis syntynyt jollekin häntäsemmälle ja karvasemmalle kaverille portaitten alla... :D Tähän liittyen muuten kävinkin tänään kattelemassa ompelukoneita, koska tähän asti oon aina ommellut lainakoneilla. Jo pitkään oon haaveillu oman koneen ostamisesta, joten nyt sitten vihdoin päätin, että sellaisen ostan. Vielä en kylläkään tehnyt varsinaista ostosta, kun satuttiin olemaan silleen kaupungilla, että oli tarkotus kävellä vielä muuallekin, ettei haluttu lähteä raijaamaan sitä konetta pitkin kaupunkia. Täytyy käydä se sitten hakemassa joku toinen kerta. Miehen on tultava mukaan, koska en pysty noin painavia juttuja enää kivuttomasti raijaamaan. Mutta Husqvarna Emerald 118 on se kone, johon siis päädyin. Hintaa 490 euroa ja 5 vuoden takuu. Tota samaa konetta on kuulemma tilattu myös moneen Helsingin kouluun.

2 kommenttia:

Silverthorne kirjoitti...

Jee! Ompelukone! Valkkasit vahan paremman ja kestavamman kuin mun Singer Simple, joka maksoi taalla $89. No suoraan ja siksakkiin se kay oikeen hyvin silti.

Onko tuo istukkaveri siis sita "cord bloodia"? Taallahan ihmiset sailoo sita myos (kalliilla hinnalla) mahdolliseen omaan tarpeeseen. Siita voi olla tulevaisuudessa hyotya jos lapselle tulee vaikka leukemia. Mainoksia oon vaan vauvalehdissa nahny. En muuten oo asiaan viela niin perehtyny.

Aliisa kirjoitti...

Joo just tota cord bloodia se musta on, koska se otetaan talteen siis siitä napanuoran laskimosta.

En tiiä, tarjoaako Suomessa mikään taho mitään henkilökohtasta veripankkipalvelua, mutta ainakaan Veripalvelu ei sitä tee.

"Voiko luovutettua istukkaverta varata oman lapsen tai perheen käyttöön?

Ei voi. Istukkaveri luovutetaan käytettäväksi sellaiselle tuntemattomalle potilaalle, joka sitä eniten tarvitsee. Potilas voi olla Suomessa tai ulkomailla, lapsi tai aikuinen."

Blog Widget by LinkWithin