tiistai 24. kesäkuuta 2008

Mies tunsi Maukan potkut! (sekä vähän foolihaposta)

RV 18+6

Eilen maanantaina rönötin sohvalla, kun tunsin taas useita muljahduksia mahassa. Näytin Miehelle kohdan, että tossa oikealla alhaalla se nyt monottaa. Vaikka tiedossa on, että oikeasti voi mennä vielä viikkoja, että mahan ulkopuolelta mitään tuntuu, niin Mies silti toiveikkaasti tunki kätensä mun housujen reunan alle. Ja tadaa! Maukka monotti saman tien Miestä käteen! Miehen hölmistynyt katse oli näkemisen arvoinen. Ja sen perään tuli vieläkin kovempi potku, joka oli mullepäin tuntuneista potkuista tähän asti ehdottomasti voimakkain. Siinä vaiheessa Mies kiskas jo kätensä pois ja oli ihan että se potkii se potkii. :) Ihanku Maukka olis oikein ajatellut, että jaa, että jos nyt ruvetaan oikeen koittelemaan, niin monotetaan sitte oikein kunnolla, hehe.

Oltiin molemmat tän episodin jälkeen ihan että häh, että eihän niitten vielä tässä vaiheessa "pitäis" tuntua. Mutta tossa kohassa mulla ei oo kyllä pahemmin mitään eristettä välissä, pelkkä nahka, joten se oli sitten varmaan aika otollinen paikka tunnustella. Mies sanoikin sitte vähän ajan päästä, että tää tuli ihan yllättäen, että en oikein vielä sisäistä tätä, että se tosiaan oli Maukka, joka potkas mua käteen. Koska joka paikassa lukee, että menee helposti jollekin viikolle 25, että Mies tuntee vielä mitään, niin ei meistä kumpikaan tietenkään kuvitellut, että tässä vaiheessa vielä tuntuu. Mutta aika siistiä siis. Maukan ja Miehen ensikontakti!

***

Yhtä toista asiaa vielä elikkä foolihappoasiaa. Juhannusta vietettiin kolmen pariskunnan voimin. Siellä oli toinenkin mahainen rouva, joka asuu Keski-Euroopassa. Siellä oli ihan rutiininomaisesti määrätty foolihappolisä raskaana oleville. Tuli siitä sitten vähän keskustelua, ja omasta puolestani totesin, että neuvolassa ei kyllä sanottu mitään mistään ravintolisistä. Olin alkuraskaudessa ostanut jotain Raskaus-multitabsia, johon neuvolassa sanottiin, että voithan sää ne nyt syödäkin, kun menit ostamaan, mutta sulla on ihan riittävän monipuolinen ruokavalio, että et kyllä tartte mitään. Mutta nyt kuitenkin rupes sitte mietityttämään toi foolihappo, joten vähän surffailin.

Tällasia järkeväntuntusia lähteitä löysin:

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu Lapsi, perhe ja ruoka
Tavalliset raskaudet: Ravitsemussuositus 0,4 mg folaattia päivässä.
• Normaali, monipuolinen ruokavalio, jossa niukasti rasvaa ja sokeria sekä runsaasti tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa, sisältää riittävästi folaattia.
• Niille raskautta suunnitteleville ja raskauden alkuvaiheessa oleville naisille, joiden tuoreiden kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä täysjyvävalmisteiden käyttö on vähäistä, suositellaan päivittäistä 0,4 mg foolihappolisä tablettina.
• Monipuolista ruokaa syövät naiset voivat myös käyttää päivittäistä 0,4 mg:n foolihappolisää tablettina halutessaan varmistaa riittävän foolihapon saannin.
• Foolihappolisän käyttö aloitetaan, kun raskauden ehkäisy lopetetaan tai viimeistään niiden kuukautisten alussa, joiden jälkeen raskauden toivotaan alkavan, ja sitä jatketaan aina 12. raskausviikon päättymiseen saakka.


Vantaan kaupungin ohjeet
Foolihapon nauttiminen lisäravinteena ei ole suositeltavaa kaikille äideille vaan tarve on harkittava tapauskohtaisesti.

Kuopion lääkeinformaatiokeskus

Foolihappolisä tabletteina (0,4 mg/vrk) on tarpeen naisille, joilla foolihapon puutetta saattavat aiheuttaa tietyt lääkkeet (epilepsialääkkeet, pitkäaikainen sulfalääkitys), imeytymishäiriöt, runsas alkoholin käyttö tai kovin yksipuolinen ravinto. Foolihappolisää harkitaan myös, jos äidillä on insuliinihoitoinen diabetes tai klomifeenihoito ja jos kaukaisilla sukulaisilla on esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriötä.
Ja täälläkin sanotaan, että foolihappolisä aloitetaan viimeistään niiden kuukautisten aikana, joiden jälkeen raskauden toivotaan alkavan, ja jatketaan 12. raskausviikolle asti.

Elikkä Suomessa siis suositellaan foolihappolisää vain, jos on oletus, ettei sitä saa tarpeeksi ruuasta. Toisaalta sanotaan, että ei siitä mitään haittaakaan olisi ollut. Joka tapauksessa oleelliset hermostojutut, joihin foolihapolla lähinnä olisi merkitystä, kehittyy ennen 12. raskausviikkoa, joten siinä mielessä tämä juna meni jo (siis mun osalta).

Ehkäpä nyt siis rauhotun tän foolihappoasian suhteen. :)

2 kommenttia:

nauris kirjoitti...

Huu aikamoinen thai-potkunyrkkeilijä taitaa olla tulossa :) Tuli ehkä vähän vauvakuume itsellekin, kun lueskelin sun oloista ja tuntemuksista.

juuri kirjoitti...

hei, tarkistin omasta blogistani ja meillä mies oli tuntenut muksaukset viikon 19 tietämillä. Minäkin olen hoikka, joten varmaan tuntuu paremmin juuri sen vuoksi.

Ja tuosta foolihaposta.. minulla oli hirveä himo greippeihin raskauden alussa. Lisäksi join greippimehua jo ennen raskautumista. Greipissä on käsittääkseni runsaasti foolihappoa.

Blog Widget by LinkWithin