tiistai 6. toukokuuta 2008

Nyt silmälasit päähän...

RV 12+1

Eräässä blogissa mainittiin tuoreesta kirjasta, jossa käsitellään kipeää aihetta nimittäin raskauden keskeytystä sikiöpoikkeavuuden vuoksi. Aihe on tietysti varsin kamala, ja on hyvä, että näitä kokemuksia on kerätty nyt kirjan kansien väliin. Mutta kirjan esittelytekstissä annetut luvut ovat kyllä aivan soopaa!
"Suomessa syntyy vuosittain noin 55–60 000 lasta. Ennen ensimmäisen elinvuoden ikää heistä kuolee n. 2150"

Eli siis joka kolmaskymmenes Suomessa syntynyt lapsi muka kuolisi ennen 1-vuotissyntymäpäiväänsä?! Kun näin blogissa tuon lainauksen, hieroin silmiäni, että eikö kellään peruskoulun käyneellä nyt hälytyskellot soi, että tuohan on aivan tolkuton luku. Mutta näemmä kukaan blogiin kommentoinut ei ollut kiinnittänyt lukuun mitään huomiota.

Lähinnä ihmettelen sitä, että kirjan toimittaja päästää tuollaisia lukuja painoon asti. Toisaalta kirjan on kustantanut Books on Demand, jonka etusivulla sanotaan "Haluatko tehdä käsikirjoituksestasi tai muusta mallista ammattimaisen kirjan? Siinä tapauksessa olet oikeassa osoitteessa: BoD:n avulla toteutus sujuu nopeasti ja helposti.", joten kaiketi kuka tahansa voi julkaista ihan mitä tahansa tuota kautta.

Vilkaisin Tilastokeskuksen sivuilta todelliset syntymä- ja kuolinluvut:
Esim. vuonna 2007 syntyi 58 729 lasta (tieto täältä), 0-vuotiaana kuoli 161 lasta ja 1-vuotiaana 19 lasta. (Kuolinluvut täällä, valitse "Kuolleet iän ja sukupuolen mukaan 1980-2007".)

EDIT: Taulukosta "Imeväiskuolleisuus vuosina 1751-2007" näkyy vielä, että vuonna 2007 tuhatta elävänä syntynyttä vauvaa kohti kuoli 2,7 lasta alle vuoden ikäisenä eli 0,27 %. Tällä päästään samaan kuolinlukuun kuin yllä. (Tuo imeväiskuolleisuusluku 2,7 on annettu vain yhden desimaalin tarkkuudella, joten siitä johtunee pieni pyöristysheitto, jos laskee 2,7 * 58 729.)

5 kommenttia:

emilia kirjoitti...

ihmettelin itse samaa asiaa. tässä ihan parin viikon sisällä oli hesarin nettisivuilla uutinen (en onnistunut enää löytämään sitä), jossa todettiin suomessa kuolleen noin 120 vauvaa alle yksivuotiaana.

Elinainen kirjoitti...

mihin se mun kommentti katos minkä kirjotin? höh.
Noh. alusta.

Niin moi!

Empäs minäkään kiinnittänyt huomiota noihin lukuihin ennen kuin huomautit... aika isoja kieltämättä.

Uusimmassa postauksessani nostin aiheen esiin... Mutta monia kesken syntyneitä, keskeytettyjä raskauksia jne. ei merkitä "virallisiksi" lapsiksi, koska syntyvät niin aikaisin. Ehkä kirjoittaja puhuu niistä? En tiedä....

Anonyymi kirjoitti...

siis tuo lukuhan on aivan järjetön!!!!
en voi uskoa sitä todeksi. en halua uskoa. rakenneultraa odotellessa (ja hui, mitä sen jälkeen?!!!!)

Aliisa kirjoitti...

elinainen:
Jos kirjoittaja puhuu jostain muusta, kuin mitä kirjoittaa, niin olisi sitten varmaan kannattanut kirjoittajan kirjoittaa juuri niin, kuin mistä puhuu. Nythän kirjoittaja viittaa sanalla "heistä" aivan selvästi edellä antamaansa syntyneitten määrään.

anonyymi:
Joo niin on ihan järjetön eikä sitä todellakaan kannata uskoa todeksi. Ainakin meikäläinen luottaa mieluummin Tilastokeskuksen lukuihin kuin jonkun omakustannekirjan takakannen tekstiin.

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Kirjailija otti minuun yhteyttä ja kertoi että painoivrhe oli tuonut ylimääräisiä nollia tekstiin. :)

Blog Widget by LinkWithin