perjantai 25. huhtikuuta 2008

Vauvasta ja pakkauksesta

RV 10+4

Ja ai niin tosiaan, shrimpistä tuli tällä viikolla sikiö! Kymppiin astihan sitä kutsuttiin vasta alkioksi. Ehkäpä nyt alankin sitten puhua vaikka nysästä, kun shrimp viittaa niin niihin alkuvaiheisiin. :)

Täällä on muuten kuvia tämän vuoden vauvapakkauksesta (kieltäydyn systemaattisesti kutsumasta sitä äitiyspakkaukseksi, koska musta ne tavarat on tarkoitettu vauvan eikä äidin hoitoon ja tällä vuosituhannella kuvittelisin, että kummankin vanhemman on tarkoitus sitä vauvaa hoitaa). Viimevuotisessa pakkauksessa oli muistaakseni joku mun mielestä ihana vihreävalkoraitainen asu, mutta tänä vuonna on tollanen keltaoranssi. En oo mikään oranssin ystävä (ja toisaalta mullehan toi vaate ei ollutkaan tarkoitettu), mutta toisaalta eivätpä nuo pakkauksen vaatteet vauvan ainoiksi vaatteiksi jää.

Ja on muuten tosi outoa, että noi pakkaukset on aina täynnä niin "neutraaleja" värejä. Miksei joukossa ole yhtään esim. sinistä tai yhtään punaista vaatetta? Ai ettei vaan joku poikavauva joutuisi pukeutumaan punaiseen tai tyttövauva siniseen? Oon ite aivan kategorisesti vastaan kaikenlaista värikoodausta tai lelukoodausta. Ollaan tästä Miehen kanssa puhuttu monta kertaa, ja onneksi ollaan samoilla linjoilla. Tarkoitus on, että meidän lapsella/lapsilla on kaiken värisiä vaatteita ja kaikenlaisia leluja. Siinä vaiheessa, kun ite osaavat jotain valita, niin voihan olla, että tyttö vaikka haluaa vaaleanpunaiseen pukeutua, mutta se on sitten oma valintansa tarjolla olevista vaatteista. En pysty yhtään ymmärtämään sitä, että osa vanhemmista ostaa lapsille tarkoituksella pelkästään "tyttöjen" värejä ja "poikien" värejä. Vastaavasti toinen äärilaitakaan, että puetaan lapsi pelkästään "neutraaleihin" väreihin (kuten ton pakkauksen väriskaala), ei ole musta yhtään sen parempi. (Tai sitten sekään, että puetaan tyttö kategorisesti "poikien" väreihin tai toisinpäin.) En todellakaan halua olla ylläpitämässä näitä ns. sukupuolinormeja, jotka näemmä jo pienestä asti opettaa, millainen tytön tai pojan pitää olla. Olen käsittänyt, että jo sairaalassakin vauvat koodataan vaaleanpunaisiin ja -sinisiin!

Tuleekin mieleen, että pukevatko vanhemmat lapsiaan näihin tyttöjen ja poikien väreihin kenties suojellakseen itseään? Ettei vaan kukaan ajattelisi, että meidän lapsi ei ole normaali? Ainakaan lasta itseään tuskin auttaa tunkea hänet vauvasta asti tiettyyn normiin. Sitä suurempi kai on vaikeus hyväksyä itsensä, mikäli jollain osa-alueella ei jossain vaiheessa elämäänsä sitten sovikaan näihin "normeihin".

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, sairaalassa (ainakin meillä täällä Etelä-Karjalassa) koodataan vauvat myssyjen perusteella tyttöihin ja poikiin (erikoistapauksessa että kaikki myssyt on käytöss, saa vihreän muistaakseni). Sitä perusteltiin synnytysvalmennuksessa sillä, että kun vauvoilla harvemmin on silloin vielä nimiä, niin sitten hoitsut pystyy puhumaan edes "tyttö/poika Möttösestä" sen sijaan että vaan vauvasta, kun ei ne kätilöt ja hoitsut ja muut kuitenkaan voi muistaa kaikkien osastolla olevien vauvojen sukupuolia pelkän naaman tai sukunimen perusteella.. Joo, omituinen perustelu mutta tavallaan ihan looginen varmaan.

Aliisa kirjoitti...

No lukeehan se "tyttö/poika Möttönen" siinä käsirenkaassa kuitenkin sekä myöskin siinä failissa, jota käsittääkseni säilytetään sen vauvan sängyn päädyssä olevassa lokerossa. Sukunimeä kun punainen tai sininen lakki ei paljasta kuitenkaan, eli sitä joutuu kuitenkin kattomaan rannekkeesta/failista, niin samallahan sieltä näkyy se sukupuolikin.

Anonyymi kirjoitti...

Kahden tytön äitinä mä välillä mietin, että mistä ihmeestä ne tytöt siihen vaaleanpunaiseen ihastuu, vaikka vanhemmat ei niitä vaaleanpunaisia vaatteita ostaisikaan. Mäkin olen jo luovuttanut ja ostan 5-vuotiaalleni vaaleanpunaista kun se sattuu olemaan hänen lempivärinsä. (Toki ostan myös muun värisiä vaatteita). Meidän sairaalassa vauvavaatteiden eri koot oli eri värisiä. 40cm keskosvaatteet oli vihreitä ja keltaisia, 50cm vaaleanpunaisia ja ne isommat (oiskohan olleet 56cm) vaaleansinisiä

Inka kirjoitti...

Oon tismalleen samaa mieltä siitä, että värikoodaus on raivostuttavaa ja olen taistellut sitä vastaan nyt jo kolmisen vuotta :)

...Mutta samalla mulle on (karvaasti) selvinny sekin, miks monet vanhemmat valitsee pojalle sinistä ja tytölle punaista. KUN NIITÄ TARJOTAAN KAIKKIALLA!!!

Vaatii oikeesti aika paljon paneutumista, että löytää esim. pojalle kivoja, laadukkaita JA kohtuuhintaisia vaatteita, jotka ei oo aina vaan ja iankaiken (tumman)sinisiä. Joten ainakin jollekin kiireiselle monen lapsen äiskälle on varmasti helpointa napata jonku prisman rekistä niitä vaaleansinisiä vauvalle ja tummansinisiä isommalle pojalle... Huokaus.

juuri kirjoitti...

Heipparallaa, siinä edellisessä pakkauksessa, joka meilläkin tuli, on vaaleansinisiä vaatteita. Esim. just samanlaiset housut jotka tuossa uudessa pakkauksessa on ihanat tummanruskeat, on meillä vaal.sin. :-/ Itse olen ostanut vain ruskeaa, vihreää ja keltaista ja syitä on oikeastaan kaksi: ei tiedetä kumpi tulee, ja inhoan vaal.sin.+vaal.pun.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ensimmäisestä lapsestani saakka toivonut ja lähettänyt palautetta, että pakkauksen vaatteet olisivat niin sanottuja perusvärejä: kunnon punaista, sinistä ja sekaan valkoista ja beigeä... Ne pakkauksien vaatteet kun minusta vuodesta toiseen näyttävät yövaatteilta!!! ei kyllä itsellä kokemusta sitten vuoden 2000 jälkeen, mutta lähipiirissä on tullut tutustuttua niihin useina vuosina...

Aliisa kirjoitti...

Kiitti runsaista kommenteista! :)

Inka:
Niin näyttää olevan, että vaatteet on selvästi joko tummansinisiä ja niissä traktorin kuvia tai vaaleanpunaisia ja niissä on prinsessan tai ponin kuvia. Ja välissä ei oikein mitään tarjontaa.

Juuri kirjoitti: "Itse olen ostanut vain ruskeaa, vihreää ja keltaista -- ei tiedetä kumpi tulee"
Tämä oli kirjoitukseni koko pointti... Pitääkö vaatteet todella ostaa sen mukaan, kumpaa sukupuolta lapsi on? Ettekö siis voi ostaa punaista tai sinistä vaatetta tietämättä lapsen sukupuolta? Eikö poika voi pitää punaista ja tyttö sinistä?

Ja vielä anonyymille:
Toi on hyvä huomio, että lähes koko pakkaus on ihan pliisu ja näyttää tosiaan, noh, yövaatetukselta. Nyt siellä on sentään se yksi oranssiraitainen raikas vaate mukana, mutta miksei tosiaan muitakin "kunnon" värejä.

Blog Widget by LinkWithin