maanantai 7. huhtikuuta 2008

Juustoista ja listeriasta ja niin edelleen

RV 8+0

Edellisen kirjoituksen kommenteissa Juuri ja Nauris spekuloivat, mitä juustoja "saa" tai "ei saa" syödä raskaana ollessaan. Henk. koht. olen sitä mieltä, että kaikenlainen ruokavouhotus on aika turhaa. Ruokasuositukset näyttävät vaihtelevan vuodesta ja neuvolasta (ja varsinkin maasta) riippuen niin paljon, että on aika selvää, että kellään ei ole mitään oikeeta totuutta siitä, mikä on tai ei oo turvallista. (Esim. Espanjassa neuvolassa oli suositeltu olla syömättä punaista lihaa ja myöskin sanottu, että pyörällä ajo ei sovi raskaana oleville.)

Esimerkiksi Suomessa on suurempi todennäköisyys kuolla tänä vuonna liikenteessä kuin saada listerioosi. Silti neuvolassa ei sanota, että muistapa olla nyt sitten erityisen tarkkana liikenteessä, kun olet raskaana...

Listeriaan liittyen osa jaksaa myös muistuttaa salaatin lehtien pesemisestä. Tappaako/poistaako muka huoneenlämpöinen hanavesi mahdollisen listerian salaatinlehdestä? Enpä usko. Itse en ennen raskauttakaan tietenkään tykännyt multaa syödä, joten mullan poistamiseksi kyllä virautan salaattini edelleen. (Tosin viime viikkoina en ole salaattia syönyt sattuneesta syystä, mutta ehkäpä jo lähipäivinä. Ja toisaalta mistä sitä tietää, vaikka sitä multaakin vielä alkaa tehdä mieli, hehe.)

Ihan uteliaisuuttani kysäisin viime viikolla neuvolassa näistä ruokasuosituksista. Neuvolan terkka sanoi ihan suoraan, että turha ainakaan häneltä odottaa mitään listoja. Että hänen mielestään, kun pyrkii syömään puhdasta ja tuoretta ruokaa, niin hyvä näin, mutta tuotahan toki normaali järkevä ihminen tavoittelee muutenkin. Kysyin sitten vielä erikseen juustoista, johon terkka sanoi, että pyri syömään pastöroituja juustoja. Ja vielä erikseen vielä tarkensi, että jossain mainitut kielletyt tuorejuustot eivät sitten tarkoita mitään steriileissä tehdasolosuhteissa valmistettuja Crème Bonjoureja vaan lähinnä jotain kotona tai maatilalla kokkailtuja kotijuustoja. Että hän ainakin luottaa elintarviketeollisuuden valvontaan ja valmistusolosuhteisiin, jotka kenenkään kotona eivät varmasti ole yhtä steriilit. Umpiopakatuista kaloista mainitsi sen verran, että jos sellaista haluaa ostaa, niin kannattaa valita sellainen pakkaus, jossa viimeinen käyttöpäivä on mahdollisimman kaukana. Mutta näinhän taas normaalistikin ihminen kai toimii.

Omasta puolestani olen siis melko skeptinen näitten ruokarajoitusten suhteen. Jos jotain ei tee mieli, en aio syödä. Jos tekee, aion.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä!! kaupunkilaisjärki rules.
kajsa

nauris kirjoitti...

Tarkoitus ei ollut saarnata, mitä SAA syödä ja mitä ei, siksi valitsinkin sanamuodon 'suositellaan välttämään', fanaattisuus pois minusta.

Ääripäiden äitejä on joka lähtöön. On niitä, jotka noudattavat jok'ikistä suositusta pilkulleen ja viettävät unettoman yön otettuaan kulauksen viiniä juhla-aterialla. Sitten on niitä, jotka julistavat suureen ääneen, kuinka raskaus ei muuta mitään, ja jotka urheilevat ja/tai bailaavat kuin viimeistä päivää. Kukin tehköön minun puolestani tyylillään, kunhan eivät julista oman tapansa olevan ainoa oikea ja yritä käännyttää kaikkia lahkolaisikseen.

Tulet törmäämään ruoka- ja elämäntapapaasaajiin, kun raskautesi paljastuu suurelle yleisölle - saat osaksesi Suuria Viisauksia suurelle paatoksella siitä, mitä saa/ei saa/pitää syödä, tehdä ja olla tekemättä. Se on ä-r-s-y-t-t-ä-v-ä-ä, koita olla provosoitumatta liikaa ;)

Aliisa kirjoitti...

Nauris: Joo itse asiassa ajattelinkin, etteivät ohjeesi olleet mitään sääntöjä. Säähän oot sitä paitsi aina ollut terveen järjen ystävä etkä mikään fanaatikko. :) Mutta tosiaan laitoinkin saat ja ei saat hipsuihin, kun musta mitään viimeisiä totuuksia ei tässä ruokajutussa voi olla olemassa.

Uskon kyllä, että paasaajia ja mielipiteitä saan kuulla vielä riittämiin. Ja ilmeisesti ohjeita tulee vielä enemmän siinä vaiheessa, kun sitä ipanaa pitäis ruveta kasvattamaan...hehe.

Sanonpa muuten nyt vielä alkoholistakin tähän samaan syssyyn oman mielipiteeni: Itse ajattelen, että esim. puolikas annos alkoholia ei aiheuta mitään, tuskin yksikään annos. Mutta toisaalta, jahka joku päivä alkaa taas tehdä mieli esim. siideriä, niin samahan se on ostaa vaikka sitä Stowfordin 1-prossasta, kun sekin maistuu hyvältä. Niitä sentään joutuis juomaan melkein 5, ennen kuin edes yksi alkoholiannos tulis täyteen. Eli luultavasti jatkossa naukkailen yhen tollasen low alcohol -Stowfordin sillon tällön ja se on siinä. Tai sitten pikku tilkan viiniä. Tosin vielä tällä hetkellä alkoholin hajukin etoo niin paljon, että voin vain haaveilla Stowfordista... :)

Emppa kirjoitti...

Hei jee!! Hauskaa lukea sellaisen raskaanaolevan blogia, joka luottaa omaan jarkeensa! Noi suositukset kuulema tosiaan vaihtelee niin hirveasti maan mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Olen itse viikolla 23 raskaana Sveitsissä. Kontrollit hoituvat aina oman gynekologin luona. Ekalla käyntikerralla tämä mies sanoi, että tupakointi, alkoholi ja huumeet ovat vahingollisia. Täällä ei puhuta ruokasuosituksista mitään, juustojen maassa.

Mani

Elina kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä. Ylihysteerisyys pannaan ja omaan järkeen on luotettava. Kun olin raskaana ja pelkäsin listeriaa, niin siskoni sanoi minulle, että "tuskin kuule listeriaa saat, ellet satu kasvattamaan homejuustoviljelmiä jääkaapissasi." :)
Ja Ameriikoissahan kielletään saunominen raskausaikana. Hah, ei puhettakaan sellaisesta täällä saunaSuomessa. Suositukset siis todellakin riipuvat maasta, neuvolasta, päivästä ja kellonajasta. Saman tulet huomaamaan vielä lapsenkin kanssa. Eri neuvolassa saa aina täysin eri vastaukset samaan asiaan. Välillä melko rasittavaa.
Mutta hienoa, että osaat kuunnella omaa järjen ääntä!

Blog Widget by LinkWithin