tiistai 8. tammikuuta 2008

Ibuprofeeni?

No niin, lisää jännitystä. Tulipa mieleen, että kun viime viikolla olin poskiontelontulehduksessa, johon liittyi kaikenmaailman särkyjä, niin otin kolmena päivänä ibuprofeenia 400-600 mg. Jälkikäteen nyt mietin, että kaiketi parasetamolia olis pitänyt ottaa, mutta eipä sattunut sellasta olemaan.

Nyt surffasin läpi jotain sivuja, joista ei saa mitään selkoa. Toisaalla sanotaan, että ibuprofeeni on haitallinen vasta viimeisellä kolmanneksella. Toisaalla taas sanotaan, että koko aikana ei saa ottaa ibuprofeenia. Lääkelaitoksen sivuilla sanotaan sitten:

Prostaglandiinisynteesin inhibitiolla voi olla haitallisia vaikutuksia raskauteen ja/tai sikiön kehitykseen. Epidemiologisten tutkimusten perusteella on viitettä siitä, että prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö alkuraskauden aikana lisää keskenmenon, sikiön sydämen epämuodostumien sekä gastroskiisin riskiä. Sydän- ja verisuoniepämuodostumien absoluuttinen riski lisääntyi alle 1 %:sta noin 1,5 %:iin. Riskin uskotaan kasvavan lääkkeen annoksen suurenemisen ja käytön pitkittymisen myötä. Eläinkokeissa prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käytön on osoitettu johtavan lisääntyneeseen munasolujen tuhoutumiseen (sekä ennen implantaatiota että sen jälkeen) ja sikiökuolleisuuden kasvuun. Lisäksi eläinkokeiden perusteella erilaisten (mm. sydän- ja verenkiertoelimistön) epämuodostumien ilmaantuvuuden on raportoitu lisääntyvän kun prostaglandiinisynteesi-inhibiittoria on annettu organogeneesin aikana. Raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana ibuprofeenia ei pitäisi käyttää ellei ehdottoman välttämätöntä. Jos raskautta yrittävä tai ensimmäisellä/toisella raskauskolmanneksella oleva nainen käyttää ibuprofeenia, tulisi käyttää mahdollisimman pientä annosta ja mahdollisimman lyhytkestoisesti.

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö viimeisen raskauskolmanneksen aikana altistaa sikiön:
- sydän- ja hengityselimistöön kohdistuvalle toksisuudelle (ennenaikainen valtimotiehyen sulkeutuminen ja keuhkovaltimopaineen nousu)
- munuaisten toimintahäiriölle, joka voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja lapsiveden määrän vähenemiseen

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö raskauden loppuvaiheessa altistaa äidin ja vastasyntyneen:
- verihiutaleiden aggregaation estoon ja mahdolliseen vuotoajan pitenemiseen, mikä voi liittyä pieniinkin annoksiin
- kohdun supistusten heikentymiseen, mikä voi johtaa viivästyneeseen tai pitkittyneeseen synnytykseen

Tämän vuoksi ibuprofeeni on vasta-aiheinen raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.


Noh, tuskinpa noi mun muutamat napit on ketään tappaneet. Mutta JOS tässä nyt sitte ollaan raskaana, niin täytyy ostaa parasetamolia kaappiin.

Ja ainiin, olen juonut myös pari kertaa siideriä noin yhden ravintola-annoksen verran. En usko, että tämäkään vaikuttaa mihinkään, mutta tulipa nyt synnit tunnustettua.

1 kommentti:

Weetuksen mama kirjoitti...

Huoli pois, mulle määrättiin alkuraskaudessa (n. vko 10 tienoilla) vahva ibuprofeenikuuri kipuja lieventämään. Samoin nykyohjeethan sanovat että 1-2 viikkoannosta alkoholia ei aiheuta sikiölle haittaa. Ja verenkierrothan äidin ja sikiön välillä yhdistyvät vasta 25 päivää hedelmöitymisen jälkeen. Kohtahan sulla se aika saattaa olla jos menkat on about puolitoista viikkoa myöhässä?

Blog Widget by LinkWithin